Van egy bizonyos desszert, ami rendkívül egyszerű, ám annál finomabb. Valamiért csak ritkán jut eszembe, hogy elkészítsem, viszont amikor évente-kétévente újra felfedezem, akkor biztos, hogy kilószámra fogy itthon a háztartási keksz, mert az egész család imádja. Ez pedig a kókuszgolyó.
Felmerülhet a kérdés, hogy ehhez minek egyáltalán recept, de véleményem szerint a finom kókuszgolyót nem is olyan egyszerű elkészíteni, hiszen nagyon fontosak az arányok, hogy ne legyen száraz, kekszízű a végeredmény. Ehhez szerintem még két dolog kell: a massza pihentetése (legszerencsésebb hűtőben egy egész éjszakán át, hogy jól összeérjenek az ízek, de ha nem bírjuk ki, akkor is minimum egy órát álljon), illetve a nedves hozzávalók: vaj, tej, lekvár.
Hozzávalók
500 g darált háztartási keksz
160 g porcukor
180 g vaj
200 ml tej
2 ek. sárgabaracklekvár
5 ek. cukrozatlan kakaópor
fél üveg rumaroma
kókuszreszelék
Elkészítés
A száraz hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével egy nagy tálba kimérjük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat (margarint), és kézzel alaposan összegyúrjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük. Én este szoktam előkészíteni és másnap reggel mehet a golyógyártás. Türelmetlenebbek is tegyék 1-2 órára hűtőbe, sokkal finomabb lesz. Pihentetés után diónyi golyókat formázunk és egy tálban kókuszreszelékbe hempergetjük. Általában gyorsabban fogy, mint ahogy készül :) Nem kell megijedni, ha ilyenkor kicsit kemény, száraz a massza, mivel a kézmelegtől megpuhul, tökéletes állagú lesz, szépen felveszi a kókuszt is.
A rumaroma elhagyható, illetve ha nincs, vagy nem szeretjük, akkor a lekvár is, de ez esetben a cukor mennyiséget érdemes növelni.
Jó étvágyat!
Dóri
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.