Egyszerű, jól bevált receptjeim

2020. március 18. 07:57 - petitedori

A tökéletes kókuszgolyó - avagy az örök klasszikus

Van egy bizonyos desszert, ami rendkívül egyszerű, ám annál finomabb. Valamiért csak ritkán jut eszembe, hogy elkészítsem, viszont amikor évente-kétévente újra felfedezem, akkor biztos, hogy kilószámra fogy itthon a háztartási keksz, mert az egész család imádja. Ez pedig a kókuszgolyó.

Felmerülhet a kérdés, hogy ehhez minek egyáltalán recept, de véleményem szerint a finom kókuszgolyót nem is olyan egyszerű elkészíteni, hiszen nagyon fontosak az arányok, hogy ne legyen száraz, kekszízű a végeredmény. Ehhez szerintem még két dolog kell: a massza pihentetése (legszerencsésebb hűtőben egy egész éjszakán át, hogy jól összeérjenek az ízek, de ha nem bírjuk ki, akkor is minimum egy órát álljon), illetve a nedves hozzávalók: vaj, tej, lekvár.

Hozzávalók

500 g darált háztartási keksz
160 g porcukor
180 g vaj
200 ml tej
2 ek. sárgabaracklekvár
5 ek. cukrozatlan kakaópor
fél üveg rumaroma
kókuszreszelék 

kokuszfel2.jpg

Elkészítés

A száraz hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével egy nagy tálba kimérjük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat (margarint), és kézzel alaposan összegyúrjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük. Én este szoktam előkészíteni és másnap reggel mehet a golyógyártás. Türelmetlenebbek is tegyék 1-2 órára hűtőbe, sokkal finomabb lesz. Pihentetés után diónyi golyókat formázunk és egy tálban kókuszreszelékbe hempergetjük. Általában gyorsabban fogy, mint ahogy készül :) Nem kell megijedni, ha ilyenkor kicsit kemény, száraz a massza, mivel a kézmelegtől megpuhul, tökéletes állagú lesz, szépen felveszi a kókuszt is.

kokuszfel1.jpg

A rumaroma elhagyható, illetve ha nincs, vagy nem szeretjük, akkor a lekvár is, de ez esetben a cukor mennyiséget érdemes növelni.

Jó étvágyat!

Dóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradjszepenotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr215532384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egyszerű, jól bevált receptjeim
süti beállítások módosítása