Egyszerű, jól bevált receptjeim

2020. március 18. 08:30 - petitedori

Cukkinis-gombás tejszínes tészta

Ha tészta, akkor nálunk kétféle verzió szokott lenni: paradicsomos vagy tejszínes alapú. A tejszíneset főként azért kedvelem, mert az otthon éppen fellelhető készletek alapján gyakorlatilag teljesen szabadon variálható az alaprecept. Most még kihasználtam, hogy vannak itthon friss zöldségek, de ha úgy alakul, hogy a későbbiekben kijárási tilalom lesz és a bevásárlás nehézkesebbé és ritkábbá válik, akkor bármilyen fagyasztott, vagy konzerv zöldségből is készíthető. 

Kiváló étel, mert nem lehet elrontani és tényleg bárhogyan kombinálható. A tészta most nálam cukkinival, répával és gombával készült, de nagyon kedveljük még például a spenótos-gombás és aszalt paradicsomos verziókat is.

Hozzávalók (4 adag):

1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kis cukkini 
2 közepes répa
1 konzerv gomba (330 g)
500 ml 10%-os főzőtejszín
2-300 ml víz
só, bors
1 kk. cukor
kókuszolaj
szerecsendió
500 gramm fussili tészta

cukk.jpg

Elkészítés

A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a zöldségeket felkockázzuk. A hagymát egy evőkanálnyi olajon megdinszteljük, majd ha üvegessé vált, egy kiskanálnyi cukorral óvatosan karamellizáljuk (ez a lépés elhagyható, de szerintem ad egy különlegesebb ízt neki), majd rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát. Mehetnek rá a zöldségek (cukkini, répa, gomba), illetve só, bors ízlés szerint, és kb. 3 dl víz. 

Közben egy másik lábasban vizet forralunk, forrás után beledobjuk a tésztát, amit al denténél nyersebbre főzünk (én teljes kiőrlésű fussilit használtam, ez esetben kb. 7-8 perc).

Ha a zöldségek megpárolódtak, elforraljuk a maradék vizet, majd felöntjük a zöldséges mixünket a tejszínnel.  Ekkor mindenképp kóstoljuk meg, mert ilyenkor lehet még könnyen ízesíteni. Ezzel is felforraljuk, majd ha kicsit besűrűsödött, belekanalazzuk a leszűrt tésztánkat és addig főzzük, míg a nedvességet magába szívja és teljesen besűrűsödik. 

cukk2.jpg

Jó étvágyat kívánok!

Dóri

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maradjszepenotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr3315532332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seepheerd 2020.03.19. 09:06:43

Cukkini és répa helyett sonka, a gomba sem fontos, viszont kell rá kis grana padano és így már ehető, akár gnocchival is :)

Host 2020.03.19. 11:20:55

Fél liter tejszín?

petitedori 2020.03.19. 11:32:57

@seepheerd: :D hát igen, kinek mi. Mondjuk én akkor már inkább carbonarat csinálnék.

petitedori 2020.03.19. 11:34:31

@Host: igen, elsőre soknak tűnhet, de azért ennyi, mert ebben fő készre a tészta, így szerintem sokkal jobban felveszi a szósz ízét, ellenben nem lesz folyós, szépen magától besűrűsödik.
Egyszerű, jól bevált receptjeim
süti beállítások módosítása