Egy könnyen elkészíthető, nagyon finom, laktató fogáshoz hoztam receptet hoztam mára. Elvégre mégis csak itt a hétvége, akármennyire is ugyanolyan minden nap otthon. Ezzel a recepttel pedig garantáltan emlékeztethetjük az ízlelőbimbóinkat erre!
Hozzávalók
Rizottó
1 ek. kókuszolaj
20 dkg rizottó rizs
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
8-9 dl alaplé (vagy víz)
1 dl fehérbor (száraz)
1 ek. vaj
só, bors
Fokhagymás párolt spenót
1 ek. vaj
350 g spenót
3 gerezd fokhagyma
só, bors
Csirkemell steak
3 ek. olaj
2 csirkemell filé
só, bors
2-3 ek. vaj
2 gerezd fokhagyma
2 szál friss kakukkfű, vagy 1 kk. szárított
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, kis kockákra várjuk. A fokhagymákat is megtisztítjuk.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra, légkeveréssel. A csirkemell szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben forró olajon kérgessé pirítjuk: fél percenként forgatjuk, összesen kb. 5 percig - mintha igazi steaket készítenénk. Ha mindkét oldala szépen megpirult, sütőpapírral bélelt tepsiben az előmelegített sütőbe helyezzük 15-20 percre. A használt serpenyőt tegyük félre.
Amíg a csirke a sütőben van, a rizottóhoz olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst, pirítjuk, míg kissé kifehéredik. Hozzáadjuk az apróra zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és 1-2 dl alaplevet öntünk hozzá, amit teljesen elpárolunk. Ha elfogyott a lé, újabb 1-2 dl-t öntünk hozzá, majd még egyszer ismételjük. Hozzáadjuk a fehérbort is, ezt is elfőzzük. Ezután addig ismételgetjük az alaplé hozzáadását és elpárolását, amíg teljesen elfogy, a rizs pedig nyúlós nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a vajat, átforgatjuk vele és tovább főzzük, míg krémessé válik. A rizottót alacsony lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Kb. 20 perc alatt készül el.
Közben a spenótot pici zsiradékon elkezdjük párolni, hozzáadjuk az - ízlés szerint vékony szeletekre vágott, vagy teljesen szétnyomott - fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk és néhány perc alatt készre pároljuk. Mirelit parajporciókkal is működik, csak ekkor egy kicsit több időt vesz igénybe.
A megsült csirkemelleket kivesszük a sütőből és ugyanabban a serpenyőben, amelyikben az elején pirítottuk, melegítünk 2-3 ek. vajat, mellédobunk 2 gerezd késsel szétnyomott fokhagymát és kakukkfüvet. Beletesszük a csirkemelleket és a vajas szószban alaposan átforgatjuk, mindig rákanalazzuk a vajat.
Ha minden elkészült, tálaljuk: egy adag rizottó, rá a spenót és végül a vékony szeletekre vágott csirkemell.
Jó étvágyat kívánok!
Dóri
#maradjotthon #maradjszépenotthon
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.