Egyszerű, jól bevált receptjeim

2020. március 19. 14:30 - petitedori

5 tipp heti menü tervezéshez - otthonmaradás idejére

Egyszerű, könnyen elkészíthető menüsort állítok össze magunknak a jövőhétre, viszont mivel nem vagyok egy nagy tervező mágus, először is alapelveket állítok magunknak a menü tervezéséhez. Íme a tippjeim magamnak és bárki másnak, aki hasonló cipőben jár:

1. Tervezzünk és inspirálódjunk
Alapvetően én sem szoktam megtervezni az itthoni menüt, egyrészt mivel általában azt főzünk, amit éppen megkívánunk, másrészt pedig mert sokszor eszünk máshol (munkahelyen, étteremben), illetve viszonylag gyakran rendelünk házhoz. Viszont mivel most TÉNYLEG fontos, hogy minél kevesebbszer mozduljunk ki itthonról, nincs az az opció, hogy tonhalas tésztát ennék, de nincs itthon se tonhal, se tészta, ugyan ugorjunk már el érte a kisboltba, eljött a gondos tervezés ideje.
Értelemszerűen előbb a menüt állítsuk össze, aztán a bevásárlólistát.
Inspirálódni ehhez pedig számtalan helyről lehet: Pinterest, különböző éttermek étlapjai (weboldalakon elérhető), Facebook-csoportok, receptgyűjtő oldalak, vagy rég ki nem nyitott szakácskönyvek, de az is sokszor ötletet adhat, hogy éppen milyen hozzávaló van leakciózva.

2. Együk többször ugyanazt
Mivel nem akarom az egész hetet a konyhában tölteni és szerencsére nem vagyunk válogatósak, csak kétnaponta főzök ebédet, mert kétszer (akár háromszor is) simán megesszük ugyanazt. A reggelit, vacsorát és nasit is többnyire ennek megfelelően állítom össze. Kivétel ez alól a hétvége, amikor kicsit több idő jut a főzésre is. 

3. Egyszerűen elkészíthető ételek, egyszerű alapanyagokból
A menütervezésnek nem az a lényege, hogy innentől bezárjuk magunkat a konyhába, hanem éppen ennek az ellenkezője. Akkor lesz hatékony a home office meg az otthon tanulás, ha minél kevesebb időt kell az ilyen dolgokra fordítani. Ezért főzzünk olyan ételeket ami hamar megvan (pl. tésztaételek), vagy olyanokat, amik kevés odafigyelést igényelnek, vagy a 10 percenként megkavarom és gyakorlatilag magától megfő kategória (pl. főzelékek). 

4. Használjuk fel az otthon kallódó alapanyagokat
Ideje felmérni az otthoni készleteket, és fel is használni őket, mielőtt lejárnak. Változatosabb is lesz így a menü, no meg lesz is helyünk az újonnan vásárolt alapanyagoknak. Sok alapanyagot megmenthetünk így a kidobástól.
Ergo eljött a spájzban porosodó lekvárok ideje, és jöhet mellé egy kis palacsinta is (amíg van liszt, merthogy mi nem táraztunk be 25 kg-t).

5. Legyen egy ötlet-pool, amihez tudunk nyúlni
Érdemes úgy összeállítani a heti menüket, hogy mindig legyenek benne bizonyos típusú ételek: tésztaétel, főzelék,  egytál, rizses/bulguros köret valamilyen egyszerűen elkészíthető hússal, egy vagy két (krém)leves.
Van egy kis táblázatom, ahol minden kategóriába gyűjtögettem ételötleteket, így a heti tervezésnél sem kell majd sokat gondolkodni, csak mindegyikből választok egyet-kettőt. 

A tervezés tehát kiváló arra, hogy időt és energiát spóroljunk, ne más feladatoktól vegyük el az időt, ne halmozzunk fel fölöslegesen alapanyagokat, illetve mivel ezáltal tisztában leszünk a hűtőnk és kamránk tartalmával, kisebb az esély arra, hogy élelmiszert kelljen kidobni.
Ezek alapján a gondolatok alapján tervezem összeállítani a heti menüjeinket az elkövetkezendő időszakban, a konkrét menüsor egy másik posztban érkezik majd.

Kellemes otthon maradást kívánok!

#maradjszépenotthon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradjszepenotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr9915535420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egyszerű, jól bevált receptjeim
süti beállítások módosítása